Torosların kendine özgü geleneksel mimarisini yansıtan ‘Düğmeli Evler’, tıpkı Akseki’nin olduğu gibi İbradı’nın da sembolleri arasında bulunuyor. İlçede, en göz alıcı örneklerine, 700 yıllık geçmişi olan Ormana Köyü’nde rastlayacağınız evler, tasarımlarındaki mimari sırlarla yıllara meydan okuyor.
Ahşap ve taş gibi yöreye özgü malzemelerle hazırlanan evlere, ‘Düğmeli’ denilmesinin sebebi ise mimari özelliklerinden kaynaklanıyor. Harç veya çimento gibi malzemeler kullanılmadan, genellikle iki katlı inşa edilen evlerde, kullanılan ahşaplar, iç içe geçip kenetlenerek evin iskeletini oluşturuyor. İskeletin dışarıda kalan çoğunlukla sıvasız duvarlarına, dik şekilde atılan kısa parçalar, düğmeyi andırdığı için zaman içerisinde evler, yöre halkı tarafından ‘Düğmeli’ (Pişduvan) olarak adlandırılıyor. Taşın ve ahşabın uyumlu birlikteliğine bahçelerin de eşlik edişiyle, evler çok daha çekici hale geliyor.
Sağlamlığı sayesinde depreme dayanıklı olan ve çok uzun yıllardır ayakta kalabilen Düğmeli Evler, inşasında kullanılan doğal malzemelerden ötürü sürekli nefes alıyor. İçerilerinde oluşan hava akımı sayesinde de yazları serin kışları da sıcak kalıyor.
Görenleri, adeta başka bir zaman dilimine götüren ve nostaljik anlar yaşatan, bir kısmı restore edilmiş 300 kadar Düğmeli Ev, Kültür Köyü statüsündeki Ormana’da, misafirlerini bekliyor. Doğal güzelliği ve tarih kokan atmosferiyle, bu şirin köyü ziyaret etmeden bölgeden ayrılmayın.