Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden biri olan Termessos Antik Kenti, Antalya’nın 30 km. kuzeybatısında, Korkuteli Yolu üzerinde yer alır. Deniz seviyesinden ortalama 1.150 metre yükseklikteki kent, Güllük Dağı’nın güneybatısında kurulmuştur. Botanik parkı andıran birçok vahşi bitkinin arasında saklanan, yoğun çam ormanlarıyla kaplı Termessos, huzurlu ve bakir görünümüyle ziyaretçilerini etkisi altına alan özgün bir atmosfere sahiptir. Doğal ve tarihi zenginliklerinden ötürü kent, kendi adını taşıyan milli parkın kapsamına alınmıştır.
Termessos Antik Kenti, Anadolu’nun en eski halklarından Luvi’lerin soyundan gelen Solim’ler tarafından kurulmuştur. Tarihte önemli bir konuma gelişi ise M.Ö. 333 yılında kenti kuşatan Büyük İskender’e karşı, halkının güçlü bir savunma yaparak kentlerini teslim etmemeleri sayesinde olmuştur. Roma ile arasında iş birliği bulunan Termessos’un, iç işlerinde bağımsız olduğu Roma senatosunca onaylanmıştır. Roma İmparatorluk Dönemi’nde bastırdığı sikkelerle, bağımsızlığını koruduğu anlaşılan kentin, Bizans Dönemi ve sonrasındaki durumu hakkında, net bilgi bulunmamaktadır. Terk edildikten sonra yeni bir yerleşim görülmeyen kent, günümüze kadar oldukça iyi şekilde muhafaza edilmiştir.
Yenicekahve yakınında bulunan Helenistik Dönem’e ait sur ile başlayan kentin kalıntıları, Güllük Dağı'nın doruklarına kadar devam etmektedir. Kente giden yol izlendiğinde, Roma İmparatoru Hadrianus devrinde inşa edilen tapınağın basamakları ve anıtsal girişi görülür. Su kaynağının olduğu alandan güneye doğru tırmanıldığında, birçok oda ve salondan oluşan gymnasium ve onun güneybatısında, sütunlu cadde bulunmaktadır.
Düzlük alana gelindiğinde, kentin resmi yapılarının olduğu kısımla karşılaşılır. Burada, stoa, agora ve agoranın doğusunda, Antalya Körfezi’ni gören konumuyla, yaklaşık 5000 kişi kapasiteli göz alıcı tiyatro yer alır. Tiyatronun yaklaşık 100 metre güneybatısında kısmen ayakta kalan meclis binası bulunur. Agoranın doğusundaki düzlükte ise birbirine geçişli 5 adet sarnıç, derinlik ve genişlik açısından benzersiz özelliklere sahiptir. Çok sayıda görkemli tapınağa sahip kent, mezarlarının çeşitliliği ve süslemeleri açısından da oldukça zengindir.
Sadece Döşemealtı ilçesinin değil tüm Türkiye’nin en önemli tarihi zenginliklerinden olan Termessos Antik Kenti, mutlaka görülmesi gereken milli değerler arasındadır.