Antalya’nın Kumluca ilçesinde, Beydağları – Olympos Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Olympos Antik Kenti, adını 16 km. kuzeyindeki Tahtalı Dağı’ndan almaktadır. Antalya'ya uzaklığı yaklaşık 87 km. Kumluca'ya uzaklığı ise 28 km’dir. ‘Tanrıların Evi’ diye bilinen ve Likya Yolu’nun en güzel noktalarından biri olan Olympos, ziyaretçilerine doğa ve tarihin iç içe olduğu mucizevi bir atmosfer sunmaktadır.
Antalya’nın güney sahillerinde, Phaselis Antik Kenti’nden sonra ikinci önemli liman kenti olan Olympos Antik Kenti, kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte M.Ö. 167 – 168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde adı geçen ve Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biridir.
Birçok yapısı bugüne kadar ulaşan ve gezi esnasında, dönemin görkemli tarihini gözler önüne seren kentin kalıntıları, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemleri’ne aittir. Kalıntılar, çoğunlukla doğudan batıya doğru, denizle buluşan bir nehrin ağzında ve her iki yakasında konumlanmaktadır. Kenti ikiye bölen nehir yatağı, kanal içine alınmış, iki yakası da iskele olarak kullanılmış ve köprü ile birbirine bağlanmıştır. Köprünün bir ayağı halen yerindedir. Kalıntıların birçoğu da orman içinde, ağaç ve çalılarla örtülüdür. Nehrin güney kıyısında, girişinin bir yanı iyi korunan, diğer tarafları oldukça harap olan küçük bir tiyatro mevcuttur. Diğer bir önemli yapı, nehir ağzının yaklaşık 150 metre batısındaki kapı önündeki heykel kaidesinden Roma İmparatoru Marcus Aurellius adına yaptırıldığı anlaşılan tapınağa ait kapıdır. Kalıntılar arasındaki öne çıkan en ilginç eser ise Antalya Müzesi’nce yürütülen kazılarla gün ışığına çıkarılmış olan Kaptan Eudomus’un lahididir. Plaja doğru giden yolda, nehrin ağzının yanındaki kayalığın oyuğunda bulunan lahit, duygusal yazıtında kaptanın adının geçmesi ve uzun kenarındaki kabartmada, kaptanın gemisinin şekline yer verilmesi açısından önem taşımaktadır.
Olympos, aynı zamanda popüler bir tatil beldesidir. Antik kentten iç kesimlere doğru uzanan alanda yer alan, yeşilliklerle çevrili bungalovlarda ve ağaç evlerde, konaklama yapılabildiği gibi son zamanlarda farklı konseptlerde birçok işletme açılmıştır. Sahile yakın yerlerde, kamp şeklinde çadırla konaklama yapabileceğiniz işletmeler de mevcuttur. Turistler, ören yerinin içerisinden geçerek ve tarihi havayı soluyarak Türkiye’nin en güzel plajlarından biri sayılan Olympos sahiline ulaşabilir.