Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan Myra Antik Kenti, ilçe merkezine 2 km. Finike’ye 30 km. Kaş’a ise 45 km. mesafede konumlanmaktadır.
Aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulan kent, özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlüdür. Aziz Nikolaos’un M.S. 4. yüzyılda Myra’nın piskoposluğunu yaptığı ve kentin Likya’nın başkenti olduğu bilinmektedir. Antik kent, St. Paul ve arkadaşlarının uğradıkları şehir olması nedeni ile de Hristiyanlık için özel bir önem taşımaktadır.
Myra Antik Kenti’nin denizle bağlantısı, Demre Çayı’nın batısındaki kanal vasıtasıyla kurulmuştur. Kanalın diğer yanındaki Andriake Limanı’ndan da ulaşım ve deniz ticareti faaliyetleri yapılmıştır.
Antik kentte bulunan ve Likya mimarisini yansıtan eşsiz bir işçilik örneği olan kaya mezarları ise ziyaretçilerine sıra dışı bir manzara sunar. Mezarlarla birlikte sikkeler ve yazıtlar, Myra Antik Kenti’nin M.Ö. 5. yüzyıldan bu yana tarihte var olduğunu göstermektedir.
M.S. 2. yüzyılda büyük gelişmelerin yaşandığı kent, M.S. 7. yüzyıldan itibaren su baskınları, Demre Çayı’nın getirdiği alüvyonlar, depremler, Arap akınları gibi olaylar nedeniyle gücünü yitirmiştir.
Günümüzün en değerli kalıntılarını, akropolün güney eteğindeki görkemli tiyatro ile her iki yanında yer alan bazıları kabartmalı bazıları düz kaya mezarları oluşturur. Kaya mezarlarının çoğu, uzaktan ev gibi görünür. Roma Dönemi surlarının dışında, akropolün çevresinde, Helenistik Dönem’e ait sur kalıntılarına rastlanır. Tiyatrodan şehir merkezine giderken ki yolun solunda yer alan hamam kalıntıları ise Roma Dönemi tuğla mimarisinin erken örneklerini oluşturur.