Şehrin en güzel tarihi eserleri arasında sayılan Yivli Minare, Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad’ın, 1230 yılında kiliseden camiye dönüştürdüğü Alaaddin Camii’nden günümüze ulaşmıştır. Antalya şehir merkezi Kalekapısı’nda yer alan ve kentin sembolleri arasında bulunan yapı, ilk bakışta etkileyici mimarisi ile göze çarpmaktadır.
Antalya’daki ilk İslam eserlerinden biri olan minarenin yüksekliği, 38 metredir. Ana yapım malzemesi tuğla ve Horasan harcı olan minare, adını, yivlerinden alır. Kuzey tarafındaki küçük kapıdan girilerek, 90 basamaklı merdiven ile çıkılan yapının kaidesi, blok kesme taşlar üzerine inşa edilmiştir. Gövdesi, tuğla ve turkuaz renkli çinilerden yapılmıştır. Dilimli ve sekiz adet yarım silindirik biçimde tasarlanan kalın gövde, bu yivler sayesinde zarif ve estetik bir yapıya bürünür. Tabanın her yönünde, firuze ve lacivert renklere sahip çinilerle, Allah ve Muhammed yazıları yazılmıştır. Ancak bu yazılar, günümüzde neredeyse tamamen tahrip olmuştur.
Yivli Minare’nin batısında yer alan Yivli Minare Camii, Anadolu Türk Mimarisi’nde benzeri olmayan formuyla dikkat çekmektedir. 1372 yılında Balaban Tavşi'ye yaptırılan cami, yarım küre şeklindeki altı adet kubbesiyle, çok kubbeli cami türünün günümüze kadar gelen en eski örneği kabul edilir. 1972 yılına kadar avlusu ile birlikte müze olarak hizmet vermiştir. Yivli Minare ve Yivli Camii’yle birlikte çok sayıda Selçuklu yapıtından oluşan teraslanmış eğimli bir arazide konumlanan külliyede, Yivli Minare Hamamı, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Mehmed Bey Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi gibi eserler bulunmaktadır.