Akdeniz Bölgesi’nde sıkça kullanılan tarator, tek başına meze olarak tüketildiği gibi, kızartmaların, salataların, haşlamaların, sebze ve et yemeklerinin üzerine gezdirilerek sos olarak da kullanılıyor. Yemeklere apayrı bir lezzet katan sos, balık yemeklerine de çok yakışıyor.
Taratorlu balık için, balıklar unlanıp kızartılıyor ve servis tabağına alınıyor. Sos için ince dövülmüş ceviz, ezilmiş sarımsak dilleri, limon suyu ve tuz karıştırılıyor. Tarator sosu, ılık su ile bir kaşık balığın kızartma yağından eklenerek çırpılıyor ve balıkların üzerine dökülüyor. İsteğe göre üzerlerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek servis ediliyor. Taratorlu balık için genellikle, Mercan, Fangri, Sargoz, Tongabaş gibi balık çeşitleri tercih ediliyor.