Alanya ilçesinde yer alan ve ünü ilçeyi aşan Damlataş Mağarası, Alanya şehir merkezine 3 km. uzaklıkta, Alanya Kalesi’nin batı kıyısında konumlanıyor. Önünde plaj bulunan mağaranın çevresinde ise küçük bir çarşı mevcut.
1948 yılında, liman inşaatında kullanılacak taşlar için ocak açılması esnasında bulunan mağara, keşfedildiği günden itibaren koruma altına alınmış. Aynı zamanda, Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğine sahip.
Sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adını alan mağaranın, giriş kısmında 50 metrelik bir geçit mevcut. Yüksekliği yaklaşık 15 metre olan geçitten sonra, silindir şeklinde bir boşluğa gelinerek, buradan mağara tabanına iniliyor.
Çarpıcı güzelliği ile dikkat çeken mağarayı süsleyen, oluşumları 15.000 yıl öncesine dayanan sarkıt ve dikitler, ziyaretçilerini daha ilk bakışta büyülüyor. Birbirinden etkileyici, farklı uzunluklara sahip sarkıt ve dikitler, bazı yerlerde kesişerek, çarpıcı ve enfes güzellikte görünümler oluşturuyor.
Sıcaklığı yaz kış 22 derece kalan Damlataş Mağarası her mevsim rahatlıkla gezilebiliyor. Mağara, astım hastalarına şifa kaynağı olan havasıyla da oldukça ünlü. Mağaranın atmosferinde normalden 8-10 misli fazla bulunan karbondioksit ve yüzde doksan beş gibi yüksek miktarda nem özelliklerinden dolayı, birçok astım hastası, mağarada doktor kontrolünde, günde 4 saat olacak şekilde, 21 günlük tedavi görüyor.
Antalya’ya yolu düşen herkesin görmesi gereken, misafirlerine tam bir görsel şölen yaşatan göz alıcı güzellikteki mağarayı, her yıl gerek yurt içinden gerekse yurt dışından milyonlarca turist ziyaret ediyor.