Antalya’nın Elmalı ilçesine bağlı Göltarla ve Karamık Mahalleleri sınırında yer alan Avlan Gölü, Karagöl ile birlikte 1030- 1050 metre yüksekliğindeki Elmalı polyesinde bulunuyor. Göl, polyenin en çukur alanında oluşmuş. Karstik oluşumlu bir göl olan Avlan Gölü’nün denizden yüksekliği 1030 metre, doğal halinde büyüklüğü ise 850 hektar.
1970 yılında kurutulmaya karar verilen gölün suları, 1975 - 1980 yılları arasında bir kanal açılarak Başgöz Çayı’na akıtılmıştır. Ancak yıllar içerisinde bu kurutma işleminin çevreye verdiği zararın büyüklüğü kabul edilerek, kurutulan göl alanından tarla alan vatandaşlar da dahil olmak üzere, Elmalı ilçesi köylülerinin topladığı imzalar sonucunda, gölün yeniden canlandırılması kararı alınmıştır. 2001 yılında kapakları kapatılarak su tutmaya başlayan Avlan Gölü, yeniden canlandıktan sonra, göle sazan balıkları bırakılmıştır.
Zengin bir ekosisteme sahip gölde, 80 türden 569 bitki bulunuyor. Bu bitkilerden 108’i, bölgeye özgü endemik bitkiler. 4 tür hem karada hem suda yaşayan 15 sürüngen, 157 tür kanatlı kuş, 23 tür memeli, gölde yaşam sürüyor. Bu türler içinde Anadolu engereği, ak kuyruklu kartal ve yaban kurdu en dikkat çekenlerden.
Antik dönemden bu yana, çevresinde yaşayan insanlara umut ışığı olan, tarım alanlarına bolluk ve bereket katan ekolojik yapısı, florası ve faunası ile muhteşem bir zenginlik sunan, çevresinde büyüleyici manzaralara şahitlik edeceğiniz Avlan Gölü, Elmalı’da sizi bekliyor.