Antalya’nın incisi Kaleiçi’nde, tarihi 19. yüzyıla uzanan iki konaktan meydana gelen Antalya Etnografya Müzesi, Kaleiçi Kentsel ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde yer alıyor.
Antalya’nın yakın tarihini, halk kültürünü ve yaşam biçimini gözler önüne seren geniş bir koleksiyona sahip müze; bir cephesi sokağa bakan bir cephesi de bahçeye açılan iki konaktan oluşuyor. Alt ve Üst Konak olarak adlandırılan ve ayrı konseptlerde düzenlenen müzenin her iki bölümünde, farklı eserler sergileniyor. 1 numaralı alt konakta, ağırlıklı olarak Türk-İslam Eserleri, 2 numaralı üst konakta ise Antalya’nın Osmanlılar Dönemi’nde, ev hayatını yansıtan eşyalar ve mimari objeler yer alıyor.
Alt konağın giriş katında, Selçuklular zamanında saray olarak kullanılan Aspendos Antik Tiyatrosu’ndan getirilen nadide çini kaplama parçaları, Osmanlılar Dönemi’ne ait çiniler, 16. ve 20. yüzyıllarda Çanakkale, İznik ve Kütahya’da üretilen cam gaz lambaları, güldanlar, laledanlar, şerbetlikler ve seramikler teşhir ediliyor. Alt konağın üst katında ise Osmanlı Dönemi’ne ait ok, yay, kılıç, çakmaklı, kapsüllü tabanca ve tüfekler, zıhgir, yağdanlıklar, barutluk, nişan, madalya, mühürler, köstekli saatler gibi objeler ile bunlara ilave olarak, icazetname, hilye gibi dönemin hat sanatından örnekler yer alıyor.
İki numaralı üst konak, alt konaktan daha yukarı kotta konumlanıyor ve buraya, bahçe merdivenlerinden çıkılarak geçiş yapılıyor. Üst konağın birinci katında, Osmanlı Dönemi’ne ait ahşap tavan, kapı, kapı tokmakları ve anahtarları, pencere kanatları, çuval, heybe, kilim, iğlik gibi dokuma sanatından örnekler ile yöreye özgü müzik aletleri görülüyor. Ayrıca birinci katta, Antalya Bölgesi’ne ait geleneksel Döşemealtı Halıları ile halıların nasıl üretildiğini gösteren dokuma tezgâhları ve orijinal dokuma örneklerini de incelemek mümkün. Bunların yanı sıra, Osmanlı Dönemi’nde mutfak düzenlemesini yansıtan küçük bir Antalya Mutfağı canlandırması da birinci katta yer alıyor. Üst konağın ikinci katında, Osmanlı Dönemi’nde ev içi gündelik yaşamı, mobilyaları ve eşyaları ile birlikte yansıtan misafirlerin ağırlandığı baş oda, ev halkının günlük olarak kullandığı yemek- oturma odası, kahve seremonisini yansıtan sergileme, yatak odası ve banyo bulunuyor. Ayrıca dönemin giyim kültürünü yansıtan kıyafet örnekleri de bu katta yer alıyor.
Müzenin bahçesi de teşhir amaçlı kullanılıyor. Bahçede, 13. yüzyıla tarihlenen Selçuklu Burç Kitabesi ile Selçuklu Dönemi’ne ait Fetih Kitabeleri, Osmanlı Dönemi kitabeleri, mezar taşları, top ve gülleler sergileniyor.
Antalya Etnografya Müzesi’ni gezerken, kentin zengin sosyal yaşamı, gelenekleri, günlük yaşama ait alışkanlıkları ile geçmişten gelen tarihsel ve kültürel birikimine tanık olunuyor.