Turizmde Bayram Hareketliliği

07 Temmuz 2022

Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından Antalya'da, okulların kapanması ve yaz mevsimiyle birlikte hem yurt dışı hem yurt içi turizm hareketliliği, geçen yıla göre rekor düzeyde artış gösteriyor. 
Alanya, Kemer, Kaş, Side, Belek, Kekova, Konyaaltı, Kundu, Lara gibi turizm bölgeleriyle dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinde Antalya, rezervasyonlara bakıldığında Türkiye'nin en çok talep gören kenti olacak.

Günlük Yabancı Turist Girişi 70 Binin Üzerinde

Antalya Valisi Ersin Yazıcı, 2,5 milyon yerleşik nüfusa ek olarak 1,5- 2 milyon tatilciyle birlikte nüfusun 4- 4,5 milyon arasında olması beklenen bayram tatili dönemine ilişkin alınan güvenlik önlemleri ve turizm hareketliliğiyle ilgili bilgi verdi. Haziran başından beri havayoluyla ortalama 60 binin üzerinde günlük kente giriş yapan yabancı turist sayısının son bir iki haftadır 70 binleri geçtiğini belirten Vali Yazıcı, “Rekorumuzu kırdık. Geçtiğimiz cumartesi, sadece 84 bin yabancı girişi oldu havalimanlarımızdan. Doluluğumuz çok iyi. Birçok turizmciyle görüştüm. Bayramda dolulukların yüzde 100'e yakın olduğunu ifade ediyorlar" dedi.

Küçük İşletmelerde Hareketlilik

Küçük işletmelerin henüz yüzde 100 doluluğa ulaşmadığını belirten Vali Yazıcı, “Demre'de de çok küçük, pansiyon türü hizmet sunan yerler var. Onlarla yaptığım görüşmelerde bir hareketlenme başladığını, bayramda iyi beklenti oluştuğunu ve bunun belirtilerini ufak ufak gördüklerini belirttiler. Tahmin ediyorum ki geçen yıl Kurban Bayramı'nda olduğu gibi bir doluluğumuz olacak. Yabancı turist noktasında zaten çok iyi gidiyoruz. Rakamlarımız çok güzel, 1003 uçak iniş-kalkışıyla rekor kırmıştık. Geçen cumartesi günü de yine ona yakın uçak iniş-kalkış olmuştu" diye konuştu.

5 Bine Yakın Polis-Jandarma Görev Başında

Bayram tatilinde Antalya'da 2 bin 710 polis, 2 bin 155 jandarma, toplam 4 bin 865 personelle hem trafik hem asayiş uygulamaları gerçekleştirileceğini anlatan Vali Yazıcı, “Bu şehrin güvenli bir şehir olduğunu herkese hissettirmemiz gerekiyor. Yerli ve yabancı bütün misafirlerimiz bu şehre eğlenmeye, dinlenmeye geldiğinde kendilerini güven içinde hissetmeleri lazım. Bayram dönemiyle ilgili hem trafik hem de asayiş, güvenlikle ilgili uygulamalarımız olacak. Bayram tatili süresince de insanlarımıza güven vermek istiyoruz. Bu şehirde rahatlıkla, istenilen saatte her yere gidebileceğini, güvenlik anlamında bir tehdit veya eksikliğin olmadığını hissettirmek istiyoruz. Tedbirlerimizi aldık, ekiplerimizi hazırladık" dedi.

Yurt Dışı Turizmde Avrupa Öne Geçti

Yabancı turist girişlerinde bu yıl ülkeler sıralamasında farklılıklar olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “İlk 6 ayda hala Almanya birinci sırada. 954 bin 988 Alman vatandaşı. Rusya ikinciliği aldı 785 bin, İngiltere üçüncü, Polonya ve Hollanda şeklinde sıralamamız. Avrupa'nın öne geçtiğini görüyoruz. Bu bizi mutlu ediyor. Turizmcimiz memnun. Sezonu iyi geçireceğimizi değerlendiriyoruz. Özellikle pandemi döneminde turizm sektörü olarak sınavı geçtik. Güvenli turizmi uyguladık ve sağladık. Onun semerelerini bu şekilde topladığımızı değerlendiriyorum" diye konuştu. (Mehmet Çınar-DHA)