Dünyanın en üst çevre ve sürdürülebilirlik platformu olan Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin (GSTC) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği Sürdürülebilir Turizm Konferansı, Antalya ev sahipliğinde başladı. Bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlenen ve GSTC’nin “imza etkinliği” niteliğindeki konferans, sürdürülebilir seyahat ve turizmin geliştirilmesi ve tanıtımına dahil olan tüm turizm paydaşlarını Akdeniz’in turizm cenneti olan Antalya’da buluşturdu.
Nirvana Cosmopolitan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmaları GSTC Başkanı Luigi Cabrini, TÜROB Başkanı Müberra Eresin, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yapıldı.
Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) Başkanı Luigi Cabrini, dünyanın öne çıkan turizm destinasyonlarından olan Antalya’da olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Bugün burada sürdürülebilir turizmi konuşacağız. Son günlerde azımsanmayacak kadar çoğunlukta bulunan destinasyonlar yeniden sürdürülebilirliğe ve insan-çevre odaklılığa dönüyor. Bu destinasyonların sayısı ise günden güne artıyor. Covid-19 pandemisi esnasında ve de sonrasında yaşananlar tüm turizm sektörünü sürdürülebilirlik konusunu düşünmeye itti. Sürdürülebilirlik konusunu çalışmak zorundayız. Biz turizm ve seyahat sektörü olarak sağladığımız faydanın, çevreye ve insanlığa yarattığı olumsuzluktan az olmasını istemiyoruz” dedi.
Cabrini, Türk yetkililere de teşekkürlerini dile getirdi ve “Türkiye'nin turizm yetkililerine yalnızca bizi davet ettikleri için değil, aynı zamanda ulusal sürdürülebilir turizm planı geliştirmek için gösterdikleri iddialı ve ileri görüşlü taahhüt için şükranlarımızı sunuyorum” dedi.
Müberra Eresin: “Türkiye, sürdürülebilirliğin öncü ülkesidir”
Konferansın açılışında konuşma gerçekleştiren Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, ekonominin temel direklerinden birinin turizm olduğunun altını çizerek, “Türkiye’de sürdürülebilir ekonomi için devam eden bu büyümenin, Türkiye’yi bölgede en iyi destinasyonlarından biri haline getirmede fark yaratacağına inanıyorum. Seyahat ve turizm, iletişim ile birlikte çağımızın en öne çıkan alanlarından biri. Turizm, küreselleşmenin bir nedeni ve aynı zamanda da sonucu. Seyahat ve turizm için vazgeçilmez tek şey içinde bulunduğumuz gezegen, dünyamız. Türkiye’nin sürdürülebilirlik uygulamaları, onu uluslararası arenada rakipleri karşısında güçlü bir rakip olarak öne çıkarmıştır. İlk olarak uygulamaya koyduğu “Güvenli Turizm Sertifikası” ile ilk örnek adımı attı ve devamında GSTC ile hükümet nezdinde anlaşmayı sağlayan ilk ülke olarak sürdürülebilir turizm konusunda öncü ülke oldu” dedi.
Erkan Yağcı: Sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda turizmi dışarıda bırakamayız”
Konferansın açılışında konuşma gerçekleştiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkürlerini sunarak başladığı konuşmasında, “Turizm aslında hayatımızın bir parçası. Bize mutluluk veren bir sektör. Türkiye şu ana kadar 50 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. Burada büyük bir çaba var. Yaşanan pandemi esnasında ve de yeniden toparlanma sürecinin arkasında çok büyük bir emek var. Türkiye, pandemi krizinde en hızlı toparlanan ülkeler arasında yer aldı ve bu başarı bir gecede gerçekleşmedi. Bakanımıza özellikle teşekkür ediyorum çünkü kendisi gecesini gündüzüne katarak çalıştı ve Türkiye’yi, dünya ülkeleri arasında en popüler destinasyonlardan biri haline getirdi” ifadelerine yer verdi.
“Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği turizm sektörünü etkileyen bir durum ve biz hazırız” diyen Yağcı, “Bu konuyu gündemimize almaya, çalışmaya her zaman hazırız. Çünkü, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda diğer tüm sektörleri etkileyen turizmi dışarıda bırakamayız. Turizm sektörü, toplum için sürdürülebilirliği odak noktasına alarak ekonomik ve sosyal faydalar üretmeye devam edecek. Türkiye’nin sahip olduğu doğal zenginliklerin korunmasını, kalkınmasını ve tanıtımını çevreye ve doğaya zarar vermeden gerçekleştirecek” şeklinde konuştu.
Bakan Ersoy: “Sürdürülebilirlik çalışmalarımız ile global çapta örnek teşkil ediyoruz”
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, GSTC’nin imza etkinliği niteliğinde olan ve sürdürülebilir turizm alanında dünyanın en yetkin uzmanları ile kanaat önderlerinden oluşan konuşmacıları ve katılımcıları bir araya getiren bu önemli konferansın ilk kez Türkiye’de düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi
Türkiye’nin bu çalışmalarla global çapta örnek teşkil ettiğini belirten Ersoy, ülkenin sürdürülebilir seyahat ve turizm konusunda yaptıklarının bununla sınırlı kalmadığını da sözlerine ekledi. Ersoy, Türkiye’nin mavi bayraklı plaj sayısının 531’e yükseldiğini, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı 19 miras alanı bulunduğunu, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne en çok unsur kaydettiren ilk 3 ülke arasında yer aldığını ve Bisiklet Dostu Konaklama Tesisi Sertifikası kriterlerini karşılayan 42 konaklama tesisine sahip olduğunu söyledi. Bakan Ersoy, sürdürülebilirlik konusunda atılan adımlara Türk mutfağını da ekleme gayretinde olduklarını belirtti ve ayrıca Rami Kütüphanesi, İzmir Kültür Sanat Fabrikası ile Adana Müzesi’nin Biosphere sertifikasına sahip olduklarını da sözlerine ekledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Türkiye'nin Ulusal Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında 2030 yılına kadar ülkedeki tüm turizm tesislerinin Sürdürülebilir Turizm sertifikasına sahip olacağını iletti. Bakan Ersoy, 8 Mayıs itibarıyla ise 1.382 işletmenin 1. Aşama Belgesi aldığını, 3. Aşama Belgesi alan işletme sayısının 202, toplam sayının 1.584 olduğunu ve program kapsamında %100 uygunluk belgesi almaya hak kazanan tüm tesislerin, Bakanlık ve TGA internet siteleri ile Türkiye'nin resmi turizm platformu GoTürkiye'de duyurulduğunu belirtti.