Antalya’da 13'üncü yüzyıla tarihlenen Mevlevihane'deki Selçuklu Hamamı'nda önümüzdeki günlerde restorasyon çalışmaları başlayacak. Restorasyon uzmanı Cemil Karabayram, “Kubbedeki beton kütleyi temizlemeyi planlıyoruz. 2017 yılında orada bulunan 768 yıllık kalp figürünün restorasyonu da gündemde" dedi.
Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararınca, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Mevlevihane'de yer alan Selçuklu Hamamı'nda restorasyon çalışmaları başlayacak. Hamamın giriş kısmında 2017 yılında 70 santimetre boyunda, 50 santimetre genişliğinde duvara işlenmiş halde bulunan 768 yıllık kalp figürü, çalışmalar kapsamında restore edilecek. Hamamın alt kısmında bulunan 'Cehennem Katı' ve hamamın üstünde yer alan kubbelerdeki beton kütleler temizlenecek. Önümüzdeki günlerde yapılacak ihale sonrası başlayacak restorasyon çalışmalarının 2023 yılında tamamlanması bekleniyor.
Yenileme ve İyileştirme Çalışması Yapılacak
Antalya Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Kültür Varlıkları Birimi'nden koruma ve restorasyon uzmanı Cemil Karabayram, Kaleiçi'ndeki Mevlevihane'de yer alan hamamın tarihinin, 13'üncü yüzyıla dayandığını anlattı. Alanda yapılacak restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Karabayram, “Şu an bulunduğumuz alan, bir beton kütleye mahkum edilmiştir. Bu beton kütleyi temizlemeyi planlıyoruz. Bu alanda yaklaşık 1961 ve 1970'li yıllarda yapılan uygulamalar, yapıya ciddi zarar vermiş. Bu yapı kütle olarak kendini koruyarak bugüne kadar gelmiş. Kubbe yapısının bulunduğu alandaki fil gözlerinin bir kısmı günümüze gelmiş, bir kısmı ise beton kütlenin altında kapatılmış durumda. Beton kütlenin çok itinalı temizlenmesi planlanıyor. Antalya Valimiz Ersin Yazıcı başkanlığında, zamanlı ve yerli bir restorasyon kurallarına dikkat ederek hareket ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Bey'in ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun desteğiyle bu alanda yeni bir yenileme ve iyileştirme çalışması yapılacak" dedi.
Kalp Figürü Yenilenecek
Cemil Karabayram, “Sadece dış kubbe değil, iç mekanda da ciddi iyileştirme çalışmaları devam edecek. 2017 yılında orada bir kalp figürüne rastlanmıştı. Şimdi bu program kapsamında o kalp figürünün yenilenmesi de gündemde. Kalp figürü, bizim için aslında önemli bir veriydi. Çünkü hamamlarda bu tür figürleri görme ihtimalimiz yoktu. Bunun belki şifa yönünde tasvir edildiğini düşünüyoruz. Belki o dönemki sultan ve ailesi için yapılmıştı ya da daha sonra Mevlevihane yapısı için sonradan kullanılmaya başlandı. Bir taraftan da yapının 'Cehennem Katı' dediğimiz bölümü, yani alt tabakada bir temizleme işlemi yapılacak. İlk günkü gibi tamamen öz malzemesiyle ve bileşenleriyle birleştirilip yeniden geleceğe kazandırılması planlanıyor. Önümüzdeki günlerde ihale çalışmamız başlayacak. İnşallah 2023'te bu beton kütleden kurtulacağız" diye konuştu.
Restorasyonda yapılacak çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren Cemil Karabayram şöyle söyledi, “Hamamın ön kısmına doğal taş basamak yapılacak. Mevcut kapı sökülerek, restorasyon proje detayına uygun ahşap kapı yapılacak. Zemini ve duvarları kaplayan mermer kaplamalar sökülecek. İç mekan beden duvarlarındaki taşlar çürütme yöntemiyle yenilenecek ve yeniden sıva yapılacak. Beden duvarlarındaki künkler koruma altına alınacak. Yerleri sanat tarihi raporunda belirtilen mevcut nişler temizlenerek koruma altına alınacak. Çatlaklar temizlenerek tamir harcı ile dolguları yapılacak. Paslanmaz çelik çubuklar ile taşlardaki çatlak bölgelere dikiş atılacak. Çıkan hatıl boşlukları, yeni ahşap (sedir) hatıllar ile doldurulacak. Mevcut beton kubbede oluşan çatlaklar ve boşluklar tamir harcı ile doldurulacak. Su deposu çimento harcı ile sıvanmış yüzeylere sıva raspası yapılacak, yeniden sıva yapılacak. Hamamın üst döşemesi tesviye tabakası harcı yapılacak, sonra üstüne dolomit taşı ile kaplanacak. Kubbelerin üzerinde sürme yalıtımın ardından Mevlevihane yapısı ile uyumlu kiremit kaplama yapılacak. Gerekli mekanik ve elektrik tesisatı yapılacak." (Aslı Duran- DHA)