Antalya'nın Kumluca İlçesi'nde bu yıl 12'ncisi gerçekleşen 'Alakır Doğa Kültür Şenlikleri' kapsamında bir de 'Uluslararası Sanat Festivali’ düzenlendi. Karacaören Köyü halkı, 7 gün süren festivalde sanat çalışmalarına katıldı, sanatçıları evlerinde konuk etti
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Resim Bölümü’nden Doç. Nevin Yavuz Azeri ile seramik bölümünden Ögr. Gör. Emel Mülayim’in koordinatörlüğünde, Mehmet Başar’ında organizasyonunda resim, seramik pişirm, vitray, keçe, tekstil baskı çalıştayları düzenlendi. Sanat festivaline farklı üniversitelerden ve yurt dışından 15 akademisyen sanatçı katıldı.
Köylü-Sanatçı El Ele
Köyde sosyal ve kültürel yaşamı canlandıran, renklendiren, 1'nci Uluslararası Sanat Festivali’nde sanatçı-köy halkı el ele verdi. ‘Sanat Yaşatır’ sloganıyla Doç. Nevin Yavuz Azeri (resim), Öğr. Gör. Emel Mülayim (seramik), Nuri Sağlamer (keçe), Mine Aydoğan (ekolojik tekstil baskı) ve Pervin Kavacık (vitray) çalıştaylarını yönetti. Seramik çalıştayında Öğr. Gör. Emel Mülayim, akademisyen ekibi ile birlikte ‘Raku' ve ‘Zagar’ pişirme teknikleri üzerinde çalıştı. Köyün sanatseverleri de zaman, zaman torna başına geçip çamura şekil verdi, üretimler yakılan ateşte pişirilip sertleştirildi, sırlanıp renklendirildi. Doç. Nevin Yavuz Azeri’nin sorumluluğundaki resim çalıştayında da akademisyenler tuvallerin başına geçti, farklı tekniklerde resim çalıştı. Sanat aşığı köy sakinleri, fırça darbelerini dikkatle izledi, zaman, zaman da ellerine fırça alıp tuvallere dokundu. Mine Aydoğan ve ekibinin ekolojik tekstil baskı, Nuri Sağlamer ve ekibinin keçe, Pervin Kavacık ve ekibinin vitray çalışmaları da büyük ilgi gördü, dikkatle izlendi.
Evlere Misafir Oldular
Sanat festivalinin koordinatörleri Doç. Nevin Yavuz Azeri, Öğr. Gör. Emel Mülayim, "Sanatı sevdirmek, yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla kırsal kesime taşıdık. Mehmet Başar, sanatçıyı köy sakinleriyle buluşturdu. Sanat çalıştaylarımızı hiçbir kurumdan sponsorluk desteği almadan, tamamen yöre halkının destekleriyle gerçekleştirdik. Gündüzleri Hilmi Yılmaz’a ait tesisin bahçesinde çalıştık, geceleri ise köy sakinlerinin evlerine misafir olduk. Bir yandan bizlerle sanat çalışan köyün çocukları, gençleri, yetişkinleri bir yandan da evlerinde pişirdikleri yemeklerini çalıştay alanına taşıyıp bizlerle paylaştı. Akşamları köy sakinleriyle doyasıya sohbet ettik, mitolojik hikayeler anlattık, akademsiyenlerle de sanat üzerine konuştuk. Köylü-sanatçı dayanışması ile çalıştaylarımızı sonlandırdık, üretilen eserlerimizi de açık hava da sergileyip sanatseverlerle buluşturduk" dedi.