Kontrol İçin Açılan Yuvadaki 3 Deniz Kaplumbağası Denizle Buluştu

21 Temmuz 2022

Antalya’nın Kemer ilçesi Çıralı sahilinde, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının yuvadan çıkıp denizle buluşmaları devam ediyor. Çıkışların tamamlandığı yuvalardan ilki kontrol amaçlı açıldı. 3 bireyin kum altından kurtarılıp denizle buluşturulduğu yuvadan, çok sayıda başarısız yumurta çıktı.

Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde bulunan nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının en önemli yuvalama alanlarından Çıralı'da yavruların denizle buluşması sürüyor. 11 Temmuz'dan bu yana takip edilen ve yavru çıkışının tamamlandığı yuvalar kontrol amaçlı açılıyor.

Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyonu Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz ve ekibinin belirlediği 92 yuvadan 3'ü, sabah erken saatlerde açıldı. Kıyıdan 20 metre uzaklıktaki yuvada çok sayıda başarısız olduğu değerlendirilen yumurta ile üç yavru çıkarıldı. Güneşin yüzünü göstermesiyle hareketlenen yavruların denize doğru yolculuğu ise hız kazandı. Yuvanın etrafında toplanan yüzlerce yerli ve yabancı tatilci, bu eşsiz yolculuğu hem izlemek hem de cep telefonuyla görüntülemek için yarıştı.

Alparslan ÇINAR- Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), (DHA)