Antalya, 1-3 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve dünyanın dört bir yanından şeflerin katılacağı 2'nci Uluslararası FoodFest Antalya etkinliğine ev sahipliği yapacak.
International Antalya FoodFest/ Antalya Gastronomi Festivali, 1-3 Eylül tarihleri arasında bu yıl ikinci kez kapılarını açıyor. Karaalioğlu Parkı içerisinde düzenlenecek 2'nci Uluslararası FoodFest'e dünyanın dört bir yanından 'Michelin Yıldızlı' şefler katılacak. 3 gün sürecek festivalde kentin yöresel tatları gelen şeflerle yurt dışına tanıtılması hedeflenirken, sürdürebilir tarımın önemine de vurgu yapılacak. Etkinlikte aynı zamanda söyleşiler, paneller, yarışmalar, workshoplar da düzenlenecek.
Bu yıl ikincisi düzenlenecek festivalin tanıtımı, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve festivalin paydaşlarının da katıldığı basın toplantısı ile yapıldı. Beş yıldızlı oteldeki toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Genel Sekreter Cansel Tuncer, FoodFest Antalya İçerik Direktörü Gökmen Sözen, İl Tarım Orman Müdürü Gökhan Karaca, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı, AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Üyesi Mehmet Akdağ ve dünyaca ünlü Türk şef Arda Türkmen katıldı. Toplantının yapılacağı salonda Antalya'ya özgü meyve, sebze ve yemeklerin tanıtımı gerçekleştirildi.
Antalya'nın Lezzetleri Dünya Markası Olma Yolunda
Toplantıda konuşan Başkan Muhittin Böcek, göreve geldiklerinden beri turizmin başkenti Antalya'yı kültür ve sanatın, tarımın ve gastronominin başkenti yapmayı amaçladıklarını aktardı. Antalya'da kültür sanatta yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Böcek, geçen yıl Uluslararası FoodFest Antalya Gastronomi Festivali'ni hayata geçirdiklerini söyledi. Antalya'nın lezzetlerini de dünya markası haline getirmek için önemli adım attıklarını vurgulayan Muhittin Böcek, “Çünkü güzel Antalya'mızın zengin mutfağı, bunu fazlasıyla hak ediyordu. Üç gün süren festivalimiz, Michelin yıldızlı dünyaca ünlü pek çok şefe, söyleşiye, etkinliğe, gönüllerin buluştuğu sofralara ve binlerce misafire ev sahipliği yaptı. Anadolu'yu Akdeniz ile harmanlayan mutfağımızın eşsiz lezzetleri kıymetli şeflerin ellerinde yeniden hayat buldu. Antalyamız, ona kazandırmaktan onur duyduğumuz bu değer ile adını gastronomi arenasına da altın harflerle yazdırdı. Bu arena sadece mutfağımızı değil, aynı zamanda tarihimizi, kültürümüzü, turizmimizi de dünyaya duyurmamız için önemli bir kapı açıyor. İşte biz, her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Antalyamız için bu kapıyı açtık. Bu sayede şehrimiz artık sadece güneşi, denizi ve mavisiyle değil, yerel mutfağının cazibesi ile de tercih edilir hale geldi" dedi.
“Antalya'dan Dünyaya” Mottosuyla Başlatıldı
Atılan bu adımla ülkenin ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin büyük bölümünün Antalya'dan karşılandığını aktaran Başkan Böcek, “Şehrimizin yerel mahsulleri, zengin gastronomisi ve kültürel değerleri de dünyaya açıldı ve güçlendi. Güzel Antalyamız, aldığı bu güçle ülkemizin turizmine ve ekonomisine daha fazla katkı sağlar hale geldi, bu da hepimizin gurur kaynağı oldu. Biz, Antalya'nın yerel ürünlerinin ve yemeklerinin eşsiz bir hazine olduğuna tüm kalbimizle inanıyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak bu muhteşem hazineyi dünyaya tanıtırken, aynı zamanda korumak ve geleceğe de miras bırakmak istiyoruz. Bu kadim coğrafyanın ve bu muhteşem iklimin bize sunduğu hazineye değer katmanın en önemli görevlerimizden biri olduğunu biliyoruz. İşte bu görevin bize verdiği sorumluluk bilinciyle, 'Antalya'dan dünyaya' mottosuyla başlattığımız Uluslararası FoodFest Antalya Gastronomi Festivali'nin bu yıl ikincisini gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilirlik, biyoçeşitlilik ve yerel ürünlerin desteklenmesi düşüncesiyle çıktığımız yolda; daha güzel, daha yaşanabilir bir dünya ve Antalya hayalimizi gerçeğe dönüştürmek için çalışmaya devam ediyoruz. Bu hayalin gerçeğe dönüşmesinde; doğal kaynaklarımızı, topraklarımızın taşıdığı değerleri, kültür mirasımızı korumanın ve güçlendirmenin önemini biliyoruz" diye konuştu.
Çalışmalarını 'yerelden kalkınma modeli'yle inşa ettiklerini aktaran Başkan Böcek, yerel gıdaya ve yerel üreticiye destek verdiklerini kaydetti. 2019 yılından bu yana 'Antalyamız yeniden turunç koksun' bilinciyle kent geneline turunç ağaç dikimi gerçekleştirdiklerini anlatan Muhittin Böcek, yapılan protokolle gastronomi turizminin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağını belirterek 1-3 Eylül'de gerçekleşecek festivale herkesi davet etti.
FoodFest Antalya İçerik Direktörü Gökmen Sözen, festival programının detaylarını anlattı. Dünyaca ünlü şeflerin katılacağı festivalde çok sayıda etkinlik yapılacağını belirten Sözen, “Tarım bizim için çok önemli, çünkü tüm otellerin, tüm restoranların Antalya'dan gıda ürünlerini almasını istiyoruz. Sadece bir festival değil ticarete de dökülmesi gerekiyor. Türkiye'nin önde gelen mutfak kültürünün birine sahip olduğumuzu söylemek istiyoruz. Çok ciddi bir Yörük kültürü var. Yörük kültürünü de anlatmak istiyoruz" dedi.
“Yerel Ürünler Kullanılacak”
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, ikincisi gerçekleştirilen festivalin turizmciler açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Kavaloğlu, “Binin üzerinde otelimiz sertifikasyon programında dahil oldu. Sertifikasyon programının ana temel direği yerel ürünlerin kullanılması ve gastronomi. Dolayısıyla Türkiye'nin vizyonuna değer kattığınız için teşekkür ediyoruz" dedi.
TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı, “Türkiye turizmi, özellikle gastronomi alanında çok ciddi yatırım yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Turizmin başkenti Antalya'nın da bu konuda girişimcilik göstermesi bizim de beklediğimiz unsurlardan biriydi. Özellikle Antalya'nın deniz, güneş kum ve son yıllarda bahsedilen kültür turizminin yanı sıra gastronomiyle ön plana çıkması ve bunun için çalışmalar yapılması son derece önemliydi. Çok önemli bir gelişim ve çok doğru zamanda yapılan bir organizasyon" diye konuştu.