Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Antalya Bilim Festivali'nde "Bende iyi bir proje üretmek istiyorum" diyen gençlerin sorunlarını yanıtladı.
Kepez Belediyesi'nin düzenlediği 2. Antalya Bilim Festivali'nin konferans platformuna TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, konuşmacı olarak katıldı. "Bende iyi bir proje üretmek istiyorum" diyen gençlerin sorularını yanıtlayan TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, 'Stajyer Star Araştırmacı Programı' hakkında da bilgi verdi. Bir öğrencinin, “Güzel bir proje nasıl tanımlanır?" sorusuna Mandal, “Öncelikle ihtiyaçların ortaya çıkması gerekli. Sonrada o ihtiyaç noktasının çözümü için bir merak olmalı ve o merakı ihtiyaçla karşılayabilmek içinde, hangi kuruma başvuracaksanız onun istediği başvuru formatında da projenizi hazırlamanız gerekiyor. Bir yerde bir sorun görmeniz, bir ihtiyaç görmeniz lazım. Onun çözümü içinde merak odaklı bir fikriniz olmalı" dedi.
“Projede Bilimsel Temel Olmalı”
Bir projenin yapılabilirliği konusunda insanların nasıl ikna edilebileceği ile ilgili gelen soruya da TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Kuvvetli bir literatür araştırması yapılmalı. Bilinmeyen bir şeyi yapmak istiyorsanız bir defa onun bilimsel temelinin olması gerekli. İddialı bir şeyi ikna etmeye çalışacaksan iyi bir bilimsel zemininin oluşması gereksinimi varsa o zaman üniversite ile ilişki kurmak daha faydalı olabilir. Bu süreç kolay değil. Bizde öğrencilerimiz için bunu sağlayamaya çalışıyoruz. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalardan biri de Star Programı" dedi.
Stajyer Star Araştırmacı Programı
Bilim ve teknoloji temelli kalkınmaya gençlerinde dahil edilmesinin önünü açan Stajyer Star Araştırmacı Programı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mandal, “Lise öğrenimi esnasında üniversitedeki hocaların projelerine dahil olabilme programıdır. Burada en önemli nokta; sizi diğer arkadaşlardan ayırt edici bir özellik arıyoruz. Ülkemizden başvuran çok öğrencimiz var. Herkese eşit imkan sunabilmek için TÜBİTAK yarışması olabilir, TEKNOFEST yarışması olabilir, herhangi birinden herhangi bir kategoride derece yapmış olmanız sizin stajyer öğrenci olmanızın önünü açıyor. Bu çok özel bir proje" diye konuştu.
“İnsansız Hava Araçlarında Dünya Birincisiyiz”
"Önce bir hayaliniz olmalı" diyerek sözlerini sürdüren TÜBİTAK Başkanı Mandal, “O hayaliniz merak, merakınız da tutkuya dönüşmeli. Başarmak için çalışmalısınız. Bazen çok çalışsanız da hemen olmayabilir, sabretmelisiniz. Başarı sonrasında gelecektir. Bir defa fikriniz olması demek siz çok kıymetlisiniz demektir" dedi. Yapılamayacak hiçbir şeyin olmayacağını da sözlerine ekleyen Mandal, bugün ülkemizin insansız hava araçlarında dünyada birinci olduğunu ve bunun 10 yıllık zaman diliminde gerçekleştirildiğini söyledi. TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, 2023 yılında kıtalararası düzenlenen uluslararası olimpiyat yarışmalarında ülkemizin fizik, kimya, biyoloji, matematik, bilgisayar ve astroloji dallarında 12 altın, 36 gümüş ve 26 bronz madalya kazandığını da sözlerine ekledi.