29. Kez Uluslararası Opera ve Bale Festivali Başlıyor

“29. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali” 10-25 Eylül Tarihlerinde Sanatseverlerle Buluşacak.

07 Eylül 2022

Dünya’nın en iyi korunmuş antik tiyatrosunda her yıl gerçekleştirilen Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivalinde, opera, bale ve klasik müzikseverler yine birbirinden özel eserleri izleme fırsatı bulacaklar.

Tarihi Aspendos antik tiyatrosu eşsiz akustiği ile sahnelenen eserlere ayrı bir keyif katıyor.

Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde bu yıl iki opera, bir bale, bir sahne kantatı ve Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin solist sanatçılarının seslendireceği bir konser olmak üzere beş etkinlik 29. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nde izlenebilecek.

Festival Açılışı “Aida” Operası İle Olacak.

29. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin açılışı 10 Eylül Cumartesi saat 21.00’de Ankara ve Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri tarafından sahnelenecek AIDA operası ile yapılacak.  

Giuseppe Verdi’nin Romalı komutan Radames ile tutsak Habeş Prensesi Aida'nın imkânsız aşkını anlatan “Aida” operasının rejisörlüğünü Vincenzo Grisostomi Travaglini, tarih araştırmalarını Ravivaddhana Monipong Sisowath yapıyor.

Opera ve balenin geniş sanatçı kadrosu, görkemli dekor ve kostümleri ile seyircinin beğenisini kazanmış olan eser orkestra şefi Raoul Gürineis yönetiminde Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Ankara ve Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

Antalya ve Ankara Devlet Opera Balesi korolarının eşlik edeceği eserde başlıca rollerde Aida’yı Feryal Türkoğlu, Radames’i Efe Kışlalı, Amneris’i Ezgi Karakaya, Amonasro’yu Eralp Kıyıcı, Ramfis’i Zafer Erdaş, Il Re’yi Engin Suna, Un Messaggero ‘yi Emrah Sözer ve Sacerdotessa’yı Nihan İnan Özbayrak seslendirecek.Ankara Devlet Opera ve Balesi Çocuk Balesi çalıştırıcıları Defne Dinçer ve Ömür Uyanık. Eserin Koro şefi Mahir Seyrek. Dekor tasarımı Özgür Usta’ya, kostüm tasarımı Gürcan Kubilay’a, koreografisi Sergei Terechenko’ya, ışık tasarımı Giovanni Pirandello’ya ait.

“La Traviata” Aspendos’ta …

İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek LA TRAVIATA operası, müzikleri, konusu ve dönemi yansıtan dekor ve kostümleriyle sanatseverlere Aspendos’ta bir opera şöleni sunmaya hazırlanıyor. Eser 14 Eylül Çarşamba saat 21.00’de sahnelenecek.

Aleksandr Dumas’nın “Kamelyalı Kadın” romanından esinlenilerek hazırlanan eserde Alfredo Germont ve Violetta’nın aşkları anlatılıyor. Bestesi Giuseppe Verdi’ye, librettosu Francesco Maria Piave’ye ait olan “La Traviata” operasını Carlos Vilán sahneye koyuyor.

Orkestra şefi Vladimir Lungu yönetiminde Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Antalya Devlet Opera ve Balesi Korosu eşliğinde solist sanatçılar, Burcu Uyar “Violetta”, yabancı konuk sanatçı Gürcü tenor George Oniani “Alfredo Germont”’, Cengiz Sayın “Giorgio Germont”, Ayşe Özmen “Flora”, Evrim Keskin “Annina”, Burak Dabakoğlu “Gastone”, Cihan Özmen, “Marki” rollerinde sahnede olacak. 

Dekor tasarımı Kaan Güreşçi, kostüm tasarımı Gülay Korkut Dinç, ışık tasarımı Müfit Özbek imzası taşıyan eserde koro şefliğini Orhan Öner Özcan ve Mahir Seyrek üstleniyor.

“Don Quıxote” Balesi De Festival Programında …

İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek DON QUIXOTE balesi 17 Eylül Cumartesi günü saat 21.00’de izlenebilecek.

Orkestra şefi Roberto Gianola yönetiminde Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde, Miguel de Cervantes’in aynı adlı romanından hareketle koreografisi Marius Petipa, müzikleri Ludwig Minkus’a ait eser Ayşem Sunal Savaşkurt’un düzenleyip sahneye koymasıyla sanatseverlere sunulacak.

Eserde orta çağ şövalye hikayelerine saplantı derecesinde meraklı olan Don Kişot ile yaveri Sancho Panza’nın seyahatlerinden birinde babası tarafından zengin bir adamla evlendirilmek istenen güzel Kitri ile berber sevgilisi Basil’lin aşk öykülerine tanıklık etmelerini konu ediliyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi bale sanatçılarından Berfu Elmas Kitri’yi, Batur Büklü Basilio’yu, Alkış Peker Don Quixote’u, Ürün İndere Sancho Panza’yı, Özerk Tozkoparan Gamache’yi, Kerem Kuraner Lorenzo’yu, Mehmet Nuri Arkan Espada’yı, Deniz K. Tunçeli Mersedes’i canladıracak.

Carmina Burana Aspendos’un Muhteşem Akustiğinde Yankılanacak.

Antalya Devlet Opera ve Balesi 21 Eylül Çarşamba saat 21.00’de CARMINA BURANA sahne kantatını seslendirilecek. 

Alman besteci Carl Orff tarafından Münih yakınlarındaki bir manastırda bulunan 200 kadar şiir ve şarkıdan esinlenerek oluşturulan, dünyanın adeta soluksuz dinlediği Carmina Burana eseri Aspendos Antik Tiyatrosu’nun muhteşem akustiği eşliğinde seslendirilecek.

Orkestra şefi Hakan Kalkan ve koro şefi Mahir Seyrek yönetiminde Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Antalya Devlet Opera ve Balesi Korosu solist sanatçıları; soprano Nurdan Küçükekmekçi, Tenor Devrim Demirel ve bariton Serhat Konukman sanatseverlerin karşısında olacak.

Festival Kapanışı Muhteşem Yıldızlar Geçidiyle Yapılacak.

29. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali 25 Eylül Pazar günü saat 21.00’de adeta bir yıldızlar geçidine sahne olacak GALA KONSER ile kapanıyor. 

Orkestra şefi Andreas Solinas yönetimindeki Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Devlet Opera ve Balesi solist sanatçıları soprano Feryal Türkoğlu, mezzosoprano Ferda Yetişer, tenor Bülent Bezdüz, bas Tuncay Kurtoğlu  sahnede olacak.

29. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali dünyaca ünlü opera bestecilerinin en seçkin eserlerinden parçaların yer alacağı Gala Konser ile sona erecek.

Festival biletleri www.biletinial.com adresinden temin edilebilir.