Antalya usulü piyaz, yüz yıllık geçmişiyle, ünü Antalya sınırlarını aşan lezzetlerden belki de ilk akla geleni. Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka denemek istedikleri, yapım tekniği ve yemeğe asıl tadını veren tarator sosu ile son derece orijinal bulunan yemek, Antalya’ya has, çok özel ve farklı bir tat.
Başka yörelerde yapılan piyaz çeşitleri salata olarak tüketilirken, Antalya Piyazı, başlı başına ana yemek olarak tercih ediliyor. Antalya Piyazı, ayırt edici özelliğini küçük taneli, damarlı, mat ve pişerken dağılmayan fasulyelerinden ve bu fasulyelerin üzerine dökülen, haşlanmış fasulye, tahin, limon, sirke, kaya tuzu ve sarımsakla hazırlanan tarator sosundan alıyor. Piyazcıların bazıları, sosu yoğunlaştırdığı düşüncesiyle, tarator sosuna haşlanmış fasulyeden eklemiyor. Soslanan fasulyelerin üzerine, domates, yumurta, maydanoz, zeytinyağı ve isteğe göre soğan koyularak, servise hazır hale getiriliyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2017 yılında tescil edilen Mahreç işareti ile Coğrafi İşaretli Ürünler arasındaki yerini alan bu tadına doyulmaz lezzet, tek başına da yeterince doyurucu olduğu gibi en sevilen eşlikçisi şiş köfte ile de tüketiliyor. Antalya Piyazı’nı, şehir merkezinde birçok restoranda bulabilirsiniz.